EXPO 57: “Anthonie Sas in dialoog met Iginio Balderi”

 

23 juli – 6 november 2016

 

In de Galerie Conny van Kasteel in Egmond aan Zee is op zaterdag 23 juli Expo 57Anthonie Sas in dialoog met Iginio Balderi geopend. De expositie duurt tot en met 6 november 2016.

Over de monochromen met de titel Hekate van Anthonie Sas zegt hij zelf:
‘Perceptie is altijd wederkerig, waarbij absorptie en reflexie zich gelijktijdig voordoen.
Bij het beschouwen van deze monochromen is deelname mogelijk aan het typische proces van deze perceptie.
De rechthoek, als (imaginaire) rechte lijn (en vlak), is de grondvorm van al deze monochromen.
Omdat deze niet een bepaalde onder-, boven- en zijkant hebben, zijn er bij presentatie aan de wand altijd drie niet gerealiseerde standen, vandaar de titel Hekate.*
Het rechthoekige formaat van de werken in elk van de vier mogelijke posities, tezamen met de verfbehandeling en de kleur, zijn de uitdrukking van het zoeken van een niet te materialiseren, denkbeeldig centrum oftewel de idee dat wat zoekt wordt gezocht en vice versa.
Tijdens de perceptie ontvouwt zich deze idee als een ervaring van perceptuele reciprociteit tussen subject en object.
In een dynamische voortgang gaan binnen en buiten keer op keer in elkaar over.
De intensiteit en directheid van deze vorm van perceptie ontstaan doordat door de speciale monochrome kleur, de rechthoekige figuur van het werk en de verfbehandeling het aanwezige daglicht op een specifieke manier moduleert en zo “de lijn als de stem van het licht laat horen”.
Hekate als de Griekse godin van o.a. de maan en het getal 3.’

Van de Italiaanse kunstenaar Iginio Balderi zien we zijn bronzen colonne (zuilen), alle met de titel “Città”, ze zijn 184/212 cm. hoog. Deze werken maakte hij in de jaren eind tachtig/ begin negentig. Ze werden eerst in klei gemodelleerd, vervolgens werden de gipsmodellen gemaakt.
Ook voerde hij een werk soms direct in gips uit. Dan naar de bronsgieter waar ze gegoten werden en hij de beelden zelf afwerkte en polijste. Het werk “Penati” is in 1967 gemaakt en Ellisse is van 1969. In Nederland is hij als kunstenaar geen onbekende. In 1974 had hij o.a. een solo-tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam en bij galerie Balans. Ook stonden werken van hem op de Keukenhof. Vanaf 2000 leefde hij gedeeltelijk in Egmond aan zee en in Italië, waar hij in Milaan in 2005 is overleden.

Gallerie Conny van Kasteel
Noorderstraat 4+5
Egmond aan Zee
Openingstijden: Vrijdag t/m Zondag van 14 - 19 uur.
Of op afspraak Tel. 072 506 7151 of 06 100 37 425
Email info@galerieconnyvankasteel.nl

 

 

 

 

 

 

 

   

Uitnodiging

(klik voor vergroting)